על פי החוק במדינת ישראל, כל אדם רשאי לנהל את ענייניו, אולם מה קורה כאשר אדם אינו מסוגל לנהל את ענייניו ואינו מסוגל להגיע להחלטה מושכלת ורציונלית לגבי רכושו וגופו? במקרה שכזה ביהמ"ש ימנה לאותו אדם אפוטרופוס אשר יקבל עבורו את ההחלטות. מדובר בהליך מורכב המתחשב בערכי יסוד שהרי באמצעות המינוי ישנה פגיעה בחירותו של אדם.
בן/ת הזוג של האדם אשר אינו יכול לנהל את ענייניו יכולים להגיש בקשה למינוי אפוטרופוס עבורו.
ניתן למנות אפוטרופוס עבור מי שהוא אחד מאלה:
• מי שבית המשפט הכריז כי הוא פסול דין.
• קטין (מי שטרם מלאו לו 18) שהוריו נפטרו, הוכרזו כפסולי דין או שנקבע כי אינם מסוגלים למלא את חובותיהם כהורים.
• בוגר עם צרכים מיוחדים שאינו מסוגל לנהל את ענייניו.
• קשיש המגיע למצב שבו הוא אינו יכול לדאוג לעצמו או לקבל החלטות בעצמו.
• מאושפז בבית חולים, שנבדק ונמצא כי הוא אינו מסוגל להביע דעה לגבי ביצוע הליך רפואי עבורו.
על-פי החוק, לתפקיד אפוטרופוס יכול להתמנות אחד מאלה:
• כל אדם (אחד או יותר), בין אם בן זוגו של האדם לו ממונה האפוטרופוס, קרוב משפחה, עורך-דין או אדם אחר.
• תאגיד - מוסד, קרן, עמותה וכדומה.
• האפוטרופוס הכללי - האפוטרופוס הכללי הוא בעל תפקיד במשרד המשפטים הממונה על נושא האפוטרופסות על כל היבטיו. החוק מאפשר לאפוטרופוס הכללי להתמנות בעצמו כאפוטרופוס של אדם מסוים.
• ועדה לענייני אפוטרופסות לנפגעי שואה, שהוקמה כדי להתמנות כאפוטרופוס למי שנזקק לכך בשל טראומת השואה ונזקיה. הוועדה מורכבת מנציג משרד הבריאות ונציג גוף המטפל בענייניהם של נפגעי השואה.
את הבקשה למינוי אפוטרופוס יכול להגיש בן הזוג, הורה או קרוב משפחה אחר וכן היועמ"ש או נציג מטעמו. הבקשה תוגש בכתב לביהמ"ש לענייני משפחה שבתחום סמכותו נמצא מקום מגוריו של האדם עבורו מתבקש המינוי.
חשוב לדעת כי אדם יכול להיערך מראש למצב עתידי שבו אולי לא יוכל לקבל החלטות, באמצעות מתן ייפוי כוח לאדם אחר שיקבל החלטות עבורו, מה שייתר את הגשת הבקשה למינוי אפוטרופוס ואף יאפשר לאדם לקבוע את דרך הטיפול בו ואת אשר ייעשה ברכושו כאשר לא יהיה כשיר לקבל החלטות.
ישנם מצבים בהם קשישים אינם יכולים עוד לדאוג לעצמם ולקבל החלטות המצריכות לעתים אחריות משפטית, כגון מתן הסכמה להליכים רפואיים, חתימה על חוזים, עמידה לדין ועוד.
קשישים סיעודיים, שעקב מצבם הרפואי הירוד אינם מסוגלים לקבל בעצמם החלטות לגבי גופם או לגבי ניהול רכושם.
קשישים תשושי נפש - הסובלים מבעיות כגון דמנציה או אלצהיימר. כאשר קשיש מוגדר תשוש נפש, על-פי רוב יש צורך באפוטרופוס לגופו ולרכושו אשר יחליט לגבי אשפוזו במוסד מתאים, קבלת טיפול רפואי, ניהול הרכוש וכיוצ"ב.
במקרים אלה יש למנות להם אפוטרופוס אשר יהיה בעל סמכות חוקית לדאוג לצורכיהם, לקבל החלטות עבורם ולפעול למענם ובמקומם.
משרדנו מוסמך לעריכת ייפוי כח מתמשך אשר יסייע לך להיערך מבעוד מועד למצב עתידי שבו אולי חלילה לא תוכל לקבל החלטות, וזאת באמצעות עריכת ייפוי כוח מתמשך. בייפוי הכח תחליט מיהו האדם אשר תרצה שינהל עבורך את עניינך ויקבל במקומך החלטות רפואיות ורכושיות, ניתן להסמיך אדם אחד או יותר כמיופה הכח. כמו כן תוכל לתת הוראות מפורטות כגון שימוש בכספים לצורך דיור מוגן, מטפלת, התקנת מצלמות אשר יגנו עליך וישדרו למיופה הכח את אופן הטיפול בך, הוראות בגין חשבונות הבנק, קצבאות, מכירת דירה וכיוצ"ב ובכך בעצם להיערך בעודך כשיר, צלול ומתפקד לתקופה בה חלילה אולי לא תהיה מסוגל לקבל החלטות.