התא המשפחתי אשר אמור להיות מקור הגנה וביטחון עבורנו ועבור ילדנו, עלול במקרים מסוימים להיות מקום בו מתקיימת אלימות. אלימות במשפחה יכולה להיות אלימות פיזית, מילולית, נפשית ואף כלכלית.
קיימים מקרים בהם איש/ה סובלים מאלימות במשפחה מבלי שהם כלל מודעים לכך, כמו למשל בעל המקנא לאשתו באובססיביות, מחטט בחפציה, עוקב אחריה וכו' אישה אשר מזלזלת, מקללת באופן קבוע עד שהדבר הופך לשיגרה וכו'. הסיבה לאי ההבנה כי מדובר באלימות במשפחה הינה בשל הסברה המוטעית כי אלימות הינה אלימות פיזית בלבד.
אלימות במשפחה יכולה להתבטא במספר אופנים:
- אלימות פיזית-תקיפה פיזית, מכות ופגיעות גופניות ואף מיניות.
- אלימות נפשית או רוחנית- השפלה, ביזוי, הפחדות, הקנטות, איומים, בידוד חברתי, הטלת פחד ואימה - אלימות רוחנית הינה לא פחות גרועה מאלימות פיזית.
- אלימות כלכלית- שליטה מוחלטת של אחד מבני הזוג במשאבים הכספיים (למשל מניעת החזקת כרטיס אשראי מבן/ת הזוג) אשר יוצרת תלות קיומית בבן הזוג אשר מקבל את כל ההחלטות הכלכליות בגפו ללא כל שתוף או התייעצות עם הצד השני ובכך שולט למעשה על בן/ת הזוג באופן מוחלט.
החוק למניעת אלימות במשפחה מאפשר לנפגעי האלימות הפיזית והנפשית במשפחה סעדים שונים הנועדו להגן עליהם מפני הגורם האלים.
ביהמ"ש מוסמך להוציא צווי הגנה במסגרתם הוא ירחיק את האדם הפוגע מביתו וממקום מגוריו, יאסור עליו להתקרב לאדם הנפגע, לרבות לביתו ולמקום עבודתו, יאסור עליו ליצור קשר עם הנפגע בכל דרך לרבות באמצעים טכנולוגיים או צדדי ג', יאסור עליו להחזיק נשק ועוד.
מתן צו הגנה הינו צעד קיצוני השולל זכויות יסוד של האדם הפוגע, על כן ביהמ"ש רואה בחומרה הגשת תלונות שווא אשר מוגשות מטעמים טקטיים, תלונות שווא הינן פסולות מכל וכל ואף עלולות להביא את מתלונן השווא להפסד בתיק ובמתן פיצויים לצד השני.
תוקפו של צו ההגנה לא יעלה על שלושה חודשים כאשר ביהמ"ש רשאי להאריך את תוקפו מפעם לפעם בהתאם לתקופה הקבועה בחוק. חשוב ורצוי להגיש את הבקשה לצו הגנה בסמוך לאירוע האלים ולא להמתין מכיוון שככל ויחלוף הזמן יקטן הסיכוי לקבל את צו ההגנה. הטרדה מאיימת- צו להטרדה מאיימת יינתן כאשר ההתנהגות הפוגעת אינה כרוכה דווקא באלימות כי אם בהטרדה, פגיעה בפרטיות, בחירות, בשלווה ובניהול אורח החיים התקין של הצד הנפגע.
המושג הטרדה מאיימת מתייחס לדפוס התנהגות הכולל הטרדה ואיומים מסוגים שונים אשר פוגעים בשלוות החיים של הנפגע.
צו למניעת הטרדה מאיימת ניתן גם במקרים שלא מדובר בבני משפחה, ביהמ"ש מוסמך להוציא את הצו אשר ירחיק את האדם המטריד מהמוטרד, ויאסור עליו להטריד, לאיים, ליצור קשר, לבלוש אחריו, לשאת נשק וכיוצ"ב. במדינת ישראל, נושא האלימות במשפחה אינו יורד מסדר היום ונדמה כי מידי יום אנו נתקלים בידיעות חדשות על עוד ועוד מקרי אלימות – לעיתים כשמאוחר מידי.
חשוב מאוד שלא להקל ראש באלימות ולא לעשות כל צעד ללא תמיכה וליווי של בעל מקצוע.