הסכם ממון הינו הסכם שנערך לזוגות לפני נישואין או זוגות שכבר נישאו. הסכם הממון נועד להסדיר את חלוקת הרכוש בין הצדדים במקרה של פרידה. על הסכם הממון להיות יסודי, מקיף וצופה פני עתיד.
לדוגמא אם אחד הצדדים מגיע עם דירה שרכש לפני הנישואין והוא רוצה להגן עליה למקרה של פרידה עתידית, ההסכם יציין כי במקרה של פרידה תהא הדירה בבעלותו בלבד גם אם הצדדים יגורו בה, ישלמו משכנתא, ישפצו אותה, ישכירו אותה ויעבירו את התשלום לחשבון משותף וכלל סיטואציות אשר במידה ולא יערך הסכם ממון עלולות להיחשב ככוונת שיתוף ספציפי ולזכות את בן/ת הזוג שהנכס לא רשום על שמו בחלק מהנכס, על אף שמדובר בנכס חיצוני.
בשנים האחרונות ישנה עלייה ב"פופולריות" של הסכמי הממון, וכיום הסכם ממון הוא נחלתם של זוגות רבים ולא רק כפי שהיה מקובל בעבר, אצל זוגות המקיימים פרק ב' ואשר צברו רכוש ונולדו להם ילדים.
בניגוד לדעה הרווחת, הסכם ממון לא נועד רק ל"עשירים" או ל"בעלי ממון" הוא יכול לכלול בתוכו גם קביעה האם חובות או מינוסים בבנק יהיו חובות משותפים או לא, האם עסק-זכויותיו וחובותיו יהיה משותף או לא, מה יקרה אם דירת אחד הצדדים תימכר ותירכש תחתה דירה אחרת, מה יהיה בגורל הזכויות הסוציאליות/פנסיוניות וכמובן האם רכוש אשר ייצבר לאחר הנישואין יהיה רכוש משותף או שתחול בין הצדדים הפרדה רכושית מוחלטת או חלקית.
הסכם ממון אשר נערך לפני נישואין ניתן לאשר בפני נוטריון אולם הסכם ממון שנערך אחר נישואין יאושר בפני ביהמ"ש לענייני משפחה.
מהו הסכם חיים משותפים?
הסכם חיים משותפים הינו הסכם שנערך בין בני זוג שאינם נשואים ואשר אינם מתכוונים להינשא, גבר ואישה או בני זוג מאותו המין. בדומה להסכם הממון יכלול הסכם החיים המשותפים הסכמות בדבר חלוקת הרכוש בין הצדדים למקרה של פרידה ונושאים נוספים על ענייני הרכוש. בניגוד להסכם ממון אשר כדי ליתן לו תוקף דרוש אישור בפני בימ"ש או נוטריון בהתאם לנסיבות, הסכם לחיים משותפים מקבל תוקף משפטי מיד עם חתימתו ואינו מחייב אישור כלשהוא לשם מתן תוקף, אולם כדי ליצור וודאות משפטית ולמנוע מחלוקות עתידיות רצוי לאשר גם הסכם לחיים משותפים.
חשוב לדעת: הסכם ממון אינו תחליף לצוואה, ואף אם ערכתם הסכם שכזה, הוא אינו "תופס" במקרה של פטירה. במקרה של פטירה חלילה יחולו הוראות חוק הירושה אשר מקנות לבן/בת הזוג מחצית מהעיזבון אף עם נערך הסכם ממון/הסכם חיים משותפים, לכן ככל והנכם מעוניינים שבמקרה של פטירה, ילדכם או אדם אחר יקבל את רכושם ולא בן/ת הזוג או ככל והנכם מעוניינים בחלוקה שונה מהחלוקה המופיעה בחוק הירושה, יש לערוך במקביל גם צוואה וגם הסכם ממון.