אדם קרוב אלינו נפטר, אנו רק בתחילת ההתמודדות עם האבל והאובדן. בשל מערכת היחסים או הקרבה המשפחתית אשר הייתה לנו עם המנוח, אנו מצפים או לעיתים אף יודעים כי המנוח הותיר לנו ירושה מכובדת אשר תאפשר לנו לסגור מינוס, לפרוע משכנתא ואולי אף יותר מזה.
אלא שלפתע נוחתת עלינו מכה נוספת, אדם כל שהוא מציג צוואה בה איננו מוזכרים, או שמותירה לנו רכוש סימלי בלבד מכל העיזבון, צוואה אשר לדעתנו אינה משקפת את רצונו האמיתי של המנוח, צוואה אשר לדעתנו היא בלתי הוגנת המעלה חשד כי נכתבה בעקבות השפעה של צד ג', או אפילו זויפה. מה רבה תחושת התסכול, הכעס וחוסר האונים. מה עושים עכשיו? הרי המנוח כבר לא איתנו ולא ניתן לשאול ולחקור אותו על נסיבות עריכת הצוואה.
הדרך המשפטית אשר עומדת בפנינו היא הגשת התנגדות לצוואה ועל ידי כך לפעול לפסילתה, מהן העילות העיקריות לפסילת צוואה?
כשירותו של המצווה
אחד התנאים שקובע חוק הירושה היא כשירותו של המצווה, הצוואה תיפסל אם נוכיח כי בעת שהמנוח ערך את הצוואה הוא לא ידע להבחין בטיבה של הצוואה, לא היה בדעה צלולה, סבל מדמנציה וכיוצ"ב. נטל ההוכחה הוא על המתנגד לקיום הצוואה, ויש להוכיחו באמצעות מסמכים רפואיים, עדים וכו', ביהמ"ש ימנה מומחה רפואי אשר יבדוק את תיקו הרפואי של המנוח וייתן חוות דעת בה יקבע אם בעת עריכת הצוואה היה המנוח כשיר לערוך את הצוואה או לאו.
מעורבות הנהנה בעריכת הצוואה
עילה נוספת לביטול צוואה היא כאשר מי מהנהנים או בני זוגם, היה מעורב בעריכתה, למשל כאשר הנהנה ערך עבור המנוח את נוסח הצוואה, או כאשר היה נוכח פיסית בעת עריכת הצוואה או כאשר יוכחו נסיבות המעידות על מעורבות אינטנסיבית בעריכת הצוואה. המבחן הינו מבחן השכל הישר אשר יופעל בכל מקרה לגופו תוך התייחסות למידת האינטנסיביות של הנהנה בעריכת הצוואה.
השפעה בלתי הוגנת
עילה נוספת לביטול צוואה היא כאשר נוכיח כי היא נעשתה באמצעות השפעה בלתי הוגנת. חוק הירושה קובע כי צוואה שנעשתה בנסיבות של אונס, איום, או השפעה בלתי הוגנת ו/או תחבולה או תרמית, בטלה. בנסיבות בהן המנוח היה תלוי תלות מוחלטת בנהנה ובשרותיו, מנותק מאחרים וזקוק לשירותים שהנהנה מספק לו קיימת חזקה לקיומה של השפעה בלתי הוגנת.
הכלל שקבע בית המשפט הוא כי יש לבחון האם הצוואה נכתבה מתוך רצונו החופשי של המצווה וכאשר נוכיח כי הצוואה אינה פרי רצונו, והיא הושגה באמצעות השפעה בלתי הוגנת, בשים לב שלא כל השפעה הינה בלתי הוגנת, הצוואה עשויה להתבטל.
פסילת צוואה בעקבות עריכת צוואה מאוחרת או השמדת הצוואה.
חוק הירושה קובע כי אדם רשאי לבטל את צוואתו, על ידי ביטול מפורש באחת הצורות לעשיית הצוואה או על ידי השמדת הצוואה, היה והמצווה השמיד את הצוואה חזקה עליו שהתכוון לבטלה, והיה ולא נכתבה צוואה אחרת שהרי עזבונו יחולק בהתאם לחוק הירושה.
עוד קובע חוק הירושה כי כאשר נכתבה צוואה מאוחרת, דינן של כל הצוואות הקודמות אשר נערכו לפניה להתבטל, אולם היה ונוכיח כי קיימת עילה לביטול הצוואה המאוחרת שהרי היא תתבטל והצוואה הקודמת לה תקוים.
פגמים בצוואה
על פי חוק הירושה, ישנן ארבע דרכים בהן ניתן לערוך צוואה:
• צוואה בכתב יד.
• צוואה בעל פה.
• צוואה בפני עדים.
• צוואה בפני רשות.
כל אחת מהדרכים המצוינות לעיל, מוגדרות באופן מפורש בחוק וחייבת לעמוד בכללים אשר נקבעו לגביה.
במקרים בהם הצוואה אינה עומדת בדרישה הצורנית, מאפשר סעיף 25 לחוק הירושה קיומה של צוואה בעלת פגם רק במידה ומתקיימים רכיבי היסוד ולא היה ספק לביהמ"ש כי הצוואה משקפת את רצונו החופשי והאמיתי של המצווה, חשוב לציין כי רמת הוודאות לצורך הפעלת סעיף 25 לחוק הירושה צריכה להיות גבוהה ועל בית המשפט להשתכנע למעלה מכל ספק שאמנם מונחת לפניו צוואת אמת.
חשוב להדגיש כי במקרה ולא מתקיימים רכיבי היסוד, כמו למשל במקרה בו צוואה בעדים נערכה ללא עדים, לא ניתן יהיה לקיים את הצוואה והיא תבוטל.
כמו כן, אף אם מתקיימים רכיבי היסוד שהרי בשל הפגם מתהפך נטל ההוכחה כך שהוא מוטל על מבקש הקיום ומדובר בנטל כבד במיוחד להוכיח בוודאות מוחלטת ללא שום ספק כי המסמך משקף את רצונו החופשי והאמיתי של המנוח.
מהאמור לעיל עולה כי חשוב עד מאוד לערוך צוואות אצל עו"ד בקיא בתחום המבין היטב את חשיבות עריכת הצוואה ללא פגמים וזאת על מנת שאחרי 120 שנים ימומש רצון המצווה. באופן דומה ככל והגיעה לידכם צוואה אותה ברצונכם לבטל רצוי שתתייעצו עם עו"ד הבקיא והמבין היטב במטריה המשפטית, היות וביטול צוואה אינו הליך פשוט כלל וכלל ובניית אסטרטגיה נכונה בתיק התנגדות תוך מתן דגש לעניין הפגמים והנטלים הינה קריטית עבור הצלחה בהתנגדות.